Vedligehold din opvaskemaskine og spar mange penge

Når du vedligeholder din opvaskemaskine kan du gøre både din pengepung og miljøet en tjeneste, for ofte kan dine hvidevarer holde længere end du tror. Som regel kan det nemlig godt betale sig at få dine hårde hvidevare repareret – og hvis du vedligeholder dine produkter, kan de ofte holde i rigtig mange år. På den måde kan du forlænge dine hvidevarers levetid, og du belaster ikke miljøet ved at købe et nyproduceret produkt.

Vedligehold vaskemaskine

Hvis du vil have din vaskemaskine til at holde så lang tid som muligt, skal du huske at afkalke den. 95 % af defekter på vaskemaskiner skyldes nemlig manglende afkalkning.

Når vaskemaskinen er tilkalket bruger den både mere energi – det vil sige, den er dyrere i drift – og samtidig vasker den heller ikke optimalt. Derfor er der god grund til at huske at afkalke vaskemaskinen, så den bruger mindst mulig energi og vasker rent og pænt.

Bor du i et område med meget kalk?

Indholdet af kalk i vandet varierer meget i Danmark. I gennemsnit bør man afkalke vaskemaskinen to gange om året, men hvis man bor i et område med hårdt vand, bør man gøre det oftere.

Det er i sær København men også dele af Nordsjælland, Sjællands østkyst og Lolland-Falster, der har særligt hårdt vand og skal være opmærksom på at afkalke oftere end to gange årligt.

Sådan afkalker du din vaskemaskine

Det er overraskende nemt at afkalke en vaskemaskine. Man kan købe et afkalkningsmiddel hos blandt andet supermarkedet eller hos materialisten, og man kan også anvende citronsyre. På emballagen kan man se, hvordan afkalkningsmidlet skal doseres og anvendes, og citronsyren kan bruges ved at hælde et brev i doseringslugen og køre et program ved høj temperatur.

Vedligehold din vaskemaskine

Udover at afkalke opvaskemaskinen er der en række andre ting, du bør gøre:

  • Sørg for at dosere vaskemidlet korrekt
  • Rengør kanter, lister og sæbeskuffe
  • Vask ved høj temperatur minimum en gang om måneden
  • Tøm trevlesien jævnligt
  • Rens filtrene ved tilløbsslangerne en gang årligt for at undgå tilstopning.

Du kan læse mere på www.bolius.dk, som har mange gode råd og tests omkring hårde hvidevarer og boligen generelt.

>> Læs flere gode råd om reparation og vedligehold af vaskemaskiner her <<