Vasker opvaskemaskinen ikke rent? 

Har du problemer med, at din opvaskemaskine ikke vasker rent? Så er du langt fra den eneste. Når du bruger din opvaskemaskine, kommer der hurtigt madrester, fedt og snavs i maskinen, og det kan være én af grundene til, at den ikke vasker ordentligt rent.

En opvaskemaskine skal vedligeholdes ligesom alle andre maskiner, hvis den skal fungere godt i mange år. Det kan rent faktisk gøre en stor forskel – både i forhold til hvor længe din opvaskemaskine holder, hvor effektiv den er, og hvor meget energi den bruger.

 

Derfor vasker din opvasker ikke ordentligt rent

 Årsag #1: Der sidder madrester, fedt og snavs i maskinen

 Gamle madrester, fedt og snavs kan samle sig i maskinen, og det lugter bestemt ikke godt. Derfor er det en god idé at sørge for, at der kun sidder et minimum af madrester på servicet, når du sætter det i opvaskeren. Skyl det værste af under hanen eller tør det med en serviet. På den måde får du ikke så mange madrester og fedt inde i opvaskemaskinen.

 Husk også at tømme sien i opvaskemaskinen for gamle rester og fedt.

Årsag #2: Du vasker altid på hurtige programmer ved lav temperatur

Hvis du altid bruger kvikprogrammet på din opvaskemaskine, bliver maskinen ikke vasket helt ren. En gang hver anden uge er det en god idé at køre et program på 60 eller 65 grader. De høje temperaturer er med til at vaske nogle af de fedtrester af, der kan have samlet sig i maskinen.

 

Årsag #3: Maskinen kommer ikke af med fugten

Når opvaskeren har kørt, er der en masse damp i maskinen. Når du tømmer den, så sørg for at maskinen får lov at stå og dampe af, så al fugten kommer ud. Husk også gerne at åbne et vindue i køkkenet imens, så dampen kan komme ud af vinduet.

 

Årsag #4: Du bruger for meget eller for lidt opvaskemiddel

Det er faktisk ikke ligegyldigt, hvor meget eller hvor lidt opvaskemiddel, du bruger. Den rigtige dosis afhænger af dit vands hårdhed. På emballagen for dit opvaskemiddel kan du som regel se en vejledning til, hvor meget vaskemiddel du skal bruge i forhold til vandets hårdhed.

Det samme gør sig gældende for afspændingsmiddel og salt. Det skal også tilpasses vandets hårdhed.

Du kan finde ud af, hvor hårdt vandet er i din kommune ved at …..

 

Årsag #5: Opvaskemaskinen bliver ikke gjort ordentligt ren

Det lyder måske fjollet, at man skal gøre en opvaskemaskine ren, men det er faktisk vigtigt. De madrester og fedtrester, der samler sig, skal fjernes manuelt. Opsamlingssien og filtrene skal også gøres rent jævnligt, hvis din maskine skal fortsætte med at vaske effektivt.

Husk også at tørre kanten omkring lågen. Der kan også samle sig madrester og andet snavs, som bør tørres væk.

I værste fald kan sien eller filtret blive tilstoppet, så det er vigtigt at rengøre dem.

På GEUS’ hjemmeside kan du se, hvor hårdt eller blødt vandet er i din kommune.

 

Årsag #6: Maskinen er overfyldt eller ikke fyldt rigtigt

Det er vigtigt ikke at overlæsse opvaskemaskinen – og især er det vigtigt, at servicet ikke står for tæt. Fyld maskinen som det er tiltænkt, og tjek at spulearmen kan rotere frit. Det vigtige er, at spulearmen og vandet kan fordele sig i maskinen og på og mellem servicet.

 

Det her skal du altid huske

Husk at gøre din opvaskemaskine ren jævnligt, kør et program ved høj temperatur et par gange om måneden og brug gerne afkalkning og et renseprogram. På den måde sikrer du dig, at maskinen vasker flot rent, og at den holder længere. Det er ikke kun fornuftigt i forhold til pengepungen, men også til økonomien.

Kilde: Bolius