Rengøring af opvaskemaskine

Mangelfuld rengøring af opvaskemaskinen kan være grunden til, at din opvaskemaskine ikke vasker ordentligt rent. Hvis der sidder madrester og snavs tilbage på tallerkner, glas og bestik, når opvaskemaskinen er færdig, så kan det også være et tegn på, at den højst sandsynligt til en rengøring.

Faktisk bør man jævnligt gøre en opvaskemaskine ren, for så vasker den både renere og pænere, og du vil også undgå, at den kommer til at lugte. Men hvordan gør man opvaskemaskinen ren? Det kan du finde ud af her.

 

Sådan gør du opvaskemaskinen ren

3-4 gange om året bør du gøre din opvaskemaskine ren. De ting, du skal gøre er:

  • Tøm og rens filteret i bunden af opvaskemaskinen. Vask det i varmt vand med opvaskemiddel og en blød børste, så du får fjernet fedtlaget.
  • Tør gummilisterne af med en blød klud, der er vredet op i sulfo-vand.
  • Tag spulearmene ud og fjern madrester og tør dem af med en mikrofiberklud.
  • Tør hjørner og sider på indersiden af opvaskemaskinen.
  • Hvis der sidder kalkaflejringer, kan du bruge citronsyrepulver til at afkalke med. Følg anvisningen på citronsyren.
  • Når opvaskemaskinen er gjort ren, skal du køre en vask med et af de rensemidler, du kan købe i supermarkeder på 60-65 grader.
 

Undgå belægninger og snavset service

Det er vigtigt, at man doserer sæbe, salt og afspænding korrekt, hvis opvaskemaskinen skal blive ved med at vaske effektivt og rent. På stort set alle vaskemaskiner er der et betjeningspanel, som viser, når der skal fyldes salt eller afspændingsmiddel på maskinen.

Hvis din maskine mangler salt, kan du opleve at der kommer hvide aflejringer på dine glas og tallerkner.

Afspændingsmiddel fjerner overfladespændingen i vandet, så servicet nemmere kan tørre. Hvis der er for lidt afspændingsmiddel, kan du opleve, at der kommer rander på servicet, og at opvaskemaskinen ikke tørrer ordentligt. Hvis der er for meget afspændingsmiddel, kan servicet få en fedtet belægning.

Du kan få sæbe som tabletter eller i pulerform. Tabletter kan ikke doseres, og det kan betyde, at man bruger for meget sæbe, som maskinen ikke kan skylle ud, og sæben hober sig derfor op i maskinen, blandt andet på varmelegemer, filtre og lister – og på servicet. Sæbe skal doseres efter vandets hårdhed (hårdt vand kræver mere sæbe), og hvor snavset dit service er.

 

Lugter opvaskemaskinen?

Synes du, at din opvaskemaskine lugter? Så kan det være fordi, den er snavset og trænger til at blive gjort ren, for fedt og snavs fra madrester kan få opvaskemaskinen til at lugte. Hvis du har gjort din opvasker ren, og maskinen hurtigt begynder at lugte igen, kan du prøve at bruge vaskeprogrammet på 60-65 grader.

Kilde: Idé-Nyt og Bolius

Rengøring af vaskemaskine og ovn

Du kan også læse mere om, hvordan du gør dine andre hvidevarer såsom ovn og vaskemaskine rene, og det har mange fordele at sørge for at vedligeholde dem:

  • Du forlænger deres levetid
  • Jo længere dine hvidevarer holder, jo bedre er det for miljøet
  • Korrekt vedligehold kan spare på energiforbruget – og dermed også på pengepungen