En tilkalket vaskemaskine er måske den mest almindelige årsag til, at vaskemaskiner går i stykker. Når vaskemaskinen kalker til, skyldes det, at varmelegemet går i stykker, fordi man ikke har afkalket maskinen. Hver gang du bruger din vaskemaskine, vil der aflejre sig kalk på varmelegemet. Det betyder, at varmelegemet til sidst bliver sat til med kalk. Derfor kan det ikke længere varme, som det skal, og der er større risiko for, at det går i stykker.

Når du ikke afkalker din vaskemaskine, skal den bruge mere energi og er mindre effektiv, Og så er der større sandsynlighed for, at den går i stykker. Derfor er det vigtigt, at du husker at afkalke den.

“Varmelegemet er den del af vaskemaskinen, der hurtigst bliver slidt og går i stykker, men heldigvis er det en billig reservedel, der er nem og effektiv at skifte ud. En gammel maskine kan sandsynligvis klare sig i flere år med et nyt varmelegeme.”
Videnscentret Bolius

Sådan afkalker du din vaskemaskine

  • Du skal afkalke din vaskemaskine 1-2 gange om året
  • Læs hvilket afkalkningsmiddel producenten anbefaler i brugsanvisningen til din vaskemaskine.
  • Du kan købe afkalkningsmidler i supermarkeder eller hos forhandlere.
  • Afkalkningsmiddel er enten i løs form eller som tabs, der lægges i vaskemaskinen. Følg altid vejledningen på pakken.
  • Det er godt at køre en kogevask med jævne mellemrum. Det er med til at fjerne dårlig lugt og forlænge vaskemaskinens levetid.
  • Når du afkalker, må der ikke være tøj i maskinen. Du skal heller ikke vælge et program med forvask.

Afkalk din vaskemaskine og spar energi

Hvis du afkalker din vaskemaskine med jævne mellemrum, holder den længere. Og du kan også spare en hel del på energiforbruget. Faktisk bruger en vaskemaskine, der er fri for kalk 20% energi. Der er altså en del at hente, hvis du sørger for at holde din tromle og varmelegeme fri for kalk*.

*Jf. Samvirke