Følg de gode råd til rengøring og vedligeholdelse af hårde hvidevarer. På den måde kan du spare både penge og besvær. Dine hvidevarer bliver både mere effektive, og de holder også længere, når de bliver gjort rene.

Faktisk kan du spare i omegnen af 500 kr. årligt i energiforbrug, hvis du rengør dine hvidevarer korrekt.

Derfor har vi samlet en række gode råd og vejledninger til rengøring og vedligehold af dine hårde hvidevarer, som vaskemaskine, opvaskemaskine og tørrertumbler.

Tips og gode råd til at vedligeholde og gøre din ovn, vaskemaskine og opvaskemaskine ren

Nem rengøring og vedligeholdelse af hårdehvidevarer, fx opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler

Når du vedligeholder dine hvidevarer, sparer du på elforbruget, og produkterne bliver både mere effektive og holder længere.

Nogle af de nemmeste måder at vedligeholde dine hvidevarer på er:

  • Husk at afkalke din opvaske- og vaskemaskine! Når varmelegemet kalker til, skal maskinen bruge mere energi på at nå den rigtige temperatur – og det koster i elforbruget. Det er også en af hovedårsagerne til, at vaskemaskiner og opvaskemaskiner går i stykker.
  • Du afkalker opvaskemaskiner og vaskemaskiner med et specielt middel, og det er en god ide at gøre det en gang om måneden. Du kan også køre maskinerne på højeste temperatur en gang imellem, for varmen vil sprænge noget af kalken af.
  • Tøm bundsien i opvaskemaskinen – og rens den mindst hver tredje måned.
  • Rense fnugfilteret og trevlesien i tørretumbleren efter hver tørring.
  • Hvis du har en kondenstørretumbler, skal du også huske at gøre kondesatoren ren minimum 3-4 gange årligt.

 

Det gavner miljøet, når du reparerer en maskine fremfor at købe en ny

Som regel er det en mindre mekanisk defekt, der er problemet, når en opvaskemaskine, tørretumbler eller ovn går i stykker. Derfor kan det også oftest betale sig at få den repareret. – Men udover at det er økonomisk, så er det også langt bedre for miljøet at forlænge produktets levetid frem for at købe nyt.

Man anslår, at der udledes langt mere CO2 ved produktionen af en enkelt vaskemaskine, end maskinen kommer til at producere i hele sin levetid. Dertil kommer, at der også skal anvendes både jernmalm og aluminium i produktionen, som begge er begrænsede ressourcer. Det vil altså sige, at hvis for hver maskine vi kan reparere fremfor at købe ny, hjælper det til at mindske miljøbelastningen.

Kilde: IdéNyt og Bolius